ZDRAVLJE MUŠKARACA

DIJETETSKI SUPLEMENTI ZA JAČI POL

Stres, nepravilna ishrana, umor, nedovoljno kretanje i proces starenja samo su neki od faktora koji nepovoljno utiču na zdravlje savremenog muškarca. Dijetetski suplementi po meri jačeg pola dostupni su na tržištu i mogu da pomognu da se uspešno prevaziđu izazovi svakodnevice.

Odavno je poznato da se potrebe ljudskog organizma u pogledu ishrane i suplemenata razlikuju u zavisnosti od pola, starosne dobi, načina života, trenutnog emocionalnog i psihičkog stanja itd. Farmaceutska industrija se prilagođava tome na razne načine, tako da se za muškarce proizvode dodaci ishrani – multivitaminsko-mineralni kompleksi, najčešće sa dodatkom aminokiselina i biljnih ekstrakata.

Njihova uloga je da poboljšaju opšte stanje organizma, preveniraju nastanak oboljenja i povećaju snagu i vitalnost muškaraca. Ovo je naročito važno jer savremeni tempo života često ne ostavlja dovoljno vremena za redovnu fizičku aktivnost, neophodnu relaksaciju i kvalitetan san, pogotovu kod zaposlenih muškaraca koji balansiraju između porodice i karijere.

PRIRODNI SASTOJCI ZA ZDRAVLJE MUŠKARACA

ŽENŠEN (GINSENG) je poznat od davnina kao odličan psihofizički stimulans, imunomodulator i adaptogen, čime pomaže u otklanjanju efekata stresa i pada imuniteta. Ženšen (najčešće je u pitanju Panax ginseng) deluje i kao stabilizator hormona i u tradicionalnoj kineskoj medicini preporučuje se kao rešenje za problem impotencije. Smatra se da poboljšava cirkulaciju krvi u genitalijama, što vodi ka jačanju libida i potencije.

Posebno se preporučuje crveni korejski ženšen, jer povećava nivo testosterona i sprečava proizvodnju prolaktina, hormona koji je povezan s impotencijom. Posebno se preporučuje crveni ženšen za jačanje muškog libida, a njegovo afrodizijsko svojstvo se pripisuje dejstvu aktivnih sastojaka – ginsengozida. U jednoj studiji muškarci su uzimali ženšen tri puta dnevno po 900 mg, ukupno osam nedelja. U poređenju sa kontrolnom grupom koja je primala placebo, pokazalo se da je u grupi koja je pila ženšen došlo do poboljšanja opšteg stanja organizma muškaraca i poboljšanja erektilne disfunkcije (impotencije).

GOĐI BOBICE (Lycium barbarum)

Poznate kao superhrana, gođi bobice su bogate antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Sadrže značajnu količinu vitamina A i C, i mineral (kalcijum, hrom, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum, selen, natrijum i cink). S obzirom na to da sadrže kompleks vitamina B, vitamin E, beta-karoten, gođi bobice se preporučuju za snižavanje holesterola, lečenje polne nemoći i kod povećane prostate. Gođi bobice sadrže i esencijalne masne kiseline koje su neophodne za održavanje proizvodnje hormona, dobro funkcionisanje mozga i nervnog sistema.

Mogu se naći u sušenom obliku u radnjama zdrave hrane, ali su zastupljene i u sastavu dijetetskih suplemenata, naročito za poboljšanje libida i potencije.

MATIČNI MLEČ

Ljubitelji prirodnih rešenja za poboljšanje opšteg stanja organizma često koriste matični mleč u raznim varijantama: kao liofilizovani prah, kapsule, tablete ili u kombinaciji sa medom. Med, propolis i med sa matičnim mlečom mogu se kupiti i na pijaci od sertifikovanih pčelara.

Matični mleč, poznat i kao prirodni eliksir mladosti, sadrži vodu, visok procenat aminokiselina (oko 12%), monosaharide (oko 11%), masne kiseline (oko 5%), vitamine B kompleksa i vitamin C, minerale (natrijum, kalijum, magnezijum, bakar, cink, gvožđe, selen), prirodne enzime itd. Matični mleč ima izuzetnu nutritivnu vrednost, poboljšava imunitet, pa se preporučuje muškarcima i ženama kod hroničnog umora, lošeg imuniteta i neplodnosti.

HRASTOVA SJAJNICA (Ganoderma lucidum)

Najpoznatija od svih medicinskih pečuraka, s godišnjom prodajom od preko dve milijarde dolara, Ganoderma lucidum poznata je u Japanu kao reiši ili manetake, što znači „hiljadugodišnja pečurka”, „ pečurka besmrtnosti”. Deluje na širok spektar zdravstvenih tegoba zahvaljujući visokom sadržaju polisaharida (karpofor, odnosno plodonosno telo koje čine šešir i drška sadrži 41% beta-glukana) i triterpenoida. Pomaže kod alergija, hipertenzije, nesanice i anksioznosti, raka (posebno dojke i prostate), poboljšava funkciju jetre. Pored toga, pozitivno deluje kod kardiovaskularnih, neuroloških i imunoloških bolesti; ima efekte u kontroli šećera i holesterola u krvi, što sve čini hrastovu sjajnicu odličnim sastojkom suplemenata za očuvanje zdravlja muškog organizma.

SUPLEMENTI ZA POVEĆANJE MIŠIĆNE MASE

Gotovo da nema muškarca koji se u nekom periodu svog života nije susreo s iskušenjem da u što kraćem roku nabaci mišiće da bi se osećao lepše, bio snažniji i privlačniji. Suplementi za tu namenu najviše se prodaju u fitnes centrima, i upravo tu se krije opasnost. Naime, osobe koje ove proizvode preporučuju i prodaju nemaju medicinsko predznanje i lošim savetima mogu da naškode korisniku.

Takođe, nije sigurno da su ti proizvodi prošli neohodne kontrole kakve imaju oni koji se prodaju u apotekama. Osim toga, još veću štetu mogu da nanesu hormonski preparati za dobijanje mišićne mase, koji se ponekad mogu nabaviti bez lekarskog recepta uprkos apelima zdravstvenih radnika da se ti lekovi ne smeju uzimati u estetske svrhe.

„MUŠKI MINERALI”

• CINK je mineral koji je jako važan za sazrevanje spermatozoida, jer se smatra odgovornim za formiranje spoljašnje membrane spermatozoida i repa spermatozoida. Nezreli spermatozoidi ne mogu da prođu do jajne ćelije. Druga bitna uloga cinka je da zaštiti genetski materijal u spermatozoidima da ne bi došlo do oštećenja DNK, i posledično, do spontanog pobačaja. Preporučene dnevne doze su do 30 mg.

• MAGNEZIJUM je mineral koji učestvuje u mnogobrojnim procesima u ljudskom organizmu. Ono što je manje poznato jeste podatak da nedostatak magnezijuma dovodi do smanjenja plodnosti i kod muškaraca i kod žena, a suplementacija magnezijumom dokazano povećava pokretljivost spermatozoida i mogućnost za dobijanje zdravog potomstva. Preporučena dnevna doza za odrasle muškarce je oko 300 mg.

• SELEN je jedan od ključnih elemenata za pokretljivost spermatozoida. Ovaj esencijalni mineral važi za jak antioksidans koji štiti muške reproduktivne organe od oksidativnih oštećenja, a bitan je i za funkcionisanje štitne žlezde i imunog sistema. Unosi se hranom, ali se u slučaju nepravilne ishrane, pušenja, dijeta itd. preporučuje suplementacija. Selen i drugi antioksidansi igraju značajnu ulogu u formiranju nekih proteina sperme. Prema studijama, suplementacija selenom povećava plodnost kod muškaraca koji nisu imali dovoljno ovog minerala u organizmu. Preporučena dnevna doza za odraslog muškarca je 55 mcg, a u slučaju neplodnosti ova doza se povećava i do 200 mcg.

Suplementi za muškarce najčešće predstavljaju kombinaciju pomenutih sastojaka, pa je uvek najbolje da se posavetujete sa vašim lekarom ili farmaceutom koja vam je doza potrebna. Takođe, ako pijete lekove za cirkulaciju ili povišeni pritisak, potreban je oprez prilikom upotrebe „muških suplemenata”, pogotovo onih namenjenih povećanju libida i plodnosti.