PUTERI ZA TELO

MUST HAVE ZA KOZMETIČKE GURMANE

Puteri za telo (body butters) su već nekoliko godina jako popularni i kozmetički gurmani ih svrstavaju u sam vrh must have proizvoda za negu tela. Oni očaravaju egzotičnim mirisom i teksturom koja se topi u dodiru sa kožom, a s obzirom na to da su izrađeni većim delom od prirodnih biljnih putera, oni su prava riznica masnih kiselina, antioksidanata, vitamina i foto-protektivnih sastojaka. Zato probajte ovog proleća koktel sastojaka koji će vašoj koži začas vratiti sjaj i svežinu, mekoću i nežnost i učiniti da se osetite posebno.

Proleće nam stiže, a s njim sve je više sunčanih dana kao stvorenih za duge šetnje. Koža koja je cele zime bila pokrivena pretrpela je štetne efekte hladnoće, ali i suvog, zagušljivog vazduha u zatvorenom prostoru i sada je spremna za regeneraciju. Predlažemo da izdvojite jedan vikend za intenzivan tretman kože, tako što ćete prvo uraditi piling celog tela, zatim uroniti u toplu kupku sa dodatkom meda i mleka. Za kraj, probajte nešto što ne spada u svakodnevnu negu a može da vas oraspoloži u trenu – mirisni i nežni puteri za telo.

Kakao-puter

INCI: Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter

Kakao-puter je puter svetlobež boje koji miriše na čokoladu. Koristi se u prehrambenoj industriji u proizvodnji čokolade, ali se od davnina koristi i za negu tela. Relativno je čvrst na dodir, ali se u dodiru s kožom topi,  bogate je i kremaste konzistencije i daje predivan miris proizvodima u čijem je sastavu. Ulazi u sastav losiona, sapuna, kremova za suvu kožu, ali i balzama i ruževa za usne.

Kakao-puter se dobija iz mase koja nastaje fermentacijom, sušenjem i prečišćavanjem pečenih semena iz ploda biljke kakaovac. Ovaj prirodni puter sadrži visok procenat zasićenih masnih kiselina (palmitinska – oko 25%, stearinska – oko 35%) ali i nezasićenih (oleinska, omega-9 – oko 35% i linolna, omega-6 kiselina  –  oko 3%). Zahvaljujući ovim sastojcima, kakao-puter intenzivno hidrira i hrani kožu, pa se posebno preporučuje za suvu i oštećenu kožu, za usne i kosu. Povećava elastičnost kože (u sastavu je preparata za trudnice protiv strija) i deluje protiv umora, a smatra se i da poseduje prirodni faktor zaštite od sunca.

Ši-puter (karite)  

INCI: Butyrospermum Parkii (Shea) Butter

Ši-puter je svetložute boje ili boje slonovače, čvrst na sobnoj temperaturi, a dobija se ekstrakcijom ploda ši-drveta (samoniklo drvo koje je veoma rasprostranjeno u Africi) nakon lomljenja i kuvanja. Ši-puter je izuzetno popularan sastojak kako prirodne, organske kozmetike, tako i dermokozmetičkih proizvoda namenjenih za tretman određenih problema na koži. Tako, na primer, ovaj sastojak se pokazao posebno delotvornim kod suve kože, ekcema, za zaštitu od hladnoće i vetra jer obnavlja barijeru kože, hidrira, a ne ostavlja mastan niti lepljiv trag (za razliku od kakao-putera koji ima lepljiviju teksturu).

Na povoljne efekte na koži utiče izobilje sastojaka:

• masne kiseline: stearinska kiselina (zasićena) oko 40% i oleinska (omega-9), oko 40%;

• nesaponifikovana frakcija koja sadrži: triterpenske alkohole (oko 4%), – alfa-amirin i beta-amirin, butirospermol i lupeol; fitosterole (oko 8%) – kampesterol, stigmasterol, beta-sitosterol i delta-5 avenosterol; ugljovodonike (oko 27%) – kariten.

Masne kiseline umiruju kožu i omekšavaju je, ali je interesantno to što je i nesaponifikovana frakcija veoma važna za pozitivne efekte na koži. Naime, smatra se da alfa-amirin i beta-amirin štite kožu od štetnih efekata spoljašnje sredine, a butirospermol štiti od alergija na sunce. Lupeol stimuliše proliferaciju ćelija kože, kose i noktiju i, uopšte uzev, steroli stimulišu regeneraciju ćelija kože.

Takođe, ši-puter deluje umirujuće na kožu, smanjuje svrab i ublažava iritacije, zbog čega ne čudi što je čest sastojak formulacija namenjenih koži sa ekcemom, starijima, ali i bebama i deci, zatim je dobar za negu kože posle sunčanja itd.

Mango-puter  

INCI: Mangifera Indica (Mango) Seed Butter

Mango-puter je svetložute boje, polučvrst na sobnoj temperaturi, a dobija se presovanjem koštica ploda manga. U dodiru sa kožom se brzo topi i ima lubrikantni efekat, poboljšava elastičnost i vlažnost kože, a smatra se da je pogodan kako za stariju kožu (anti-age efekat) tako i za uklanjanje ožiljaka od akni.

Glavni sastojci su masne kiseline:

• zasićene, stearinska 26–57% i palmitinska 3–18%

• nezasićene, oleinska (omega-9) 34–56% i linolna (omega-6) 1–13%.

Najčešće se nalazi u formulacijama sapuna, kremova i losiona za hidrataciju, ruževa za usne i, naravno, putera za telo, kojima daje odličnu mazivost i lep i egzotičan miris.

Kokosov puter  

INCI: Cocos Nucifera Oil and Hydrogenated Coconut Oil

Ovo je još jedan hit sastojak koji je čest u puterima ili losionima za telo, maskama za lice i kosu, balzamima za usne, proizvodima za sunčanje, sapunima i make-up proizvodima. Kokosovo ulje je beličaste boje, na sobnoj temperaturi je polučvrste konzistencije, a zahvaljući različitom postupku dobijanja, može se naći i u obliku putera. Zanimljivo je da ga ljubitelji prirodne kozmetike obožavaju jer se vrlo jednostavno može koristiti za izradu home made kozmetike. Čak i čisto kokosovo ulje ili puter mogu da se mažu na usne, lice i telo jer se izuzetno lepo razmazuju i upijaju, a kožu obavijaju egzotičnim mirisom kokosa.

Kokosovo ulje ili puter omekšavaju suvu kožu, štite je od vetra i sunca, a za takve efekte su zaslužne zasićene masne kiseline: laurinska 39–54%, miristinska 15–23%, palmitinska 6–11% i stearinska 5–15%. Zbog toga se kokosovo ulje koristi često i u izradi kvalitetnijih sapuna.